Ευανθία Παναγοπούλου-Κουτσούκου: Η φανέρωση του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς στη ζωή μου – Και η Αγάπη ζεί και πέρα απο τον τάφο…

http://usaofmyheart.wordpress.com

USA OF MY HEART

89d213881d2426d2849ae130bebad6a2

68

Ευανθία Παναγοπούλου-Κουτσούκου:

Η φανέρωση του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς στη ζωή μου

Και η Αγάπη ζεί και πέρα απο τον τάφο…

Με ρώτησες ως ευφυής και ευγενής ηλεκτρονικός φίλος, από πού κατάλαβα ότι ο άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς (Μαξιμόβιτς είναι το ορθότερο αλλά εμείς οι Έλληνες πήραμε λίγο λάθος τον τόνο) ήταν αυτός που βοήθησε τη μάνα μου, στην αρρώστια της. Δύσκολο να το εξηγήσει κάποιος.

Πολύ δύσκολο να το εξηγήσω συνοπτικά σε άνθρωπο με σπουδές και λογική Δυτικού τύπου. Πολύ δύσκολο έως και αδύνατο, θα έλεγα, όμως…μια και μου έθεσες το ερώτημα θα προσπαθήσω να αρθρώσω δυο λόγια και αν με χαρακτηρίσεις ως τρελή για δέσιμο- καμία κακία δεν θα κρατήσω!

Είχα πρωτοακούσει απο το σύνευνο Πέτρο για τον άγιο Ιωάννη Μαξιμόβιτς. Είχα ακούσει ότι οι Αμερικανορώσοι που τον γνώρισαν, τον ευλαβούνταν ως άγιο, ωστόσο καμία απολύτως σημασία δεν έδινα. Ομολογώ την αδιαφορία μου. -Εντάξει τώρα! Δεν ήταν παρά ένας γέρος ρασοφόρος. Εντάξει. Δεν θα δεχτώ ότι όποιος είναι γέρος και Ρώσος παπάς ότι είναι αυτομάτως και άγιος, μην τρελαθούμε , κυρία μου! 
Είμαι χαζή και γραία, αλλά τόσο ηλίθια πια δεν είμαι! Έτσι προσπερνούσα το θέμα και δεν το έκανα ζήτημα.

Το πιο βασικό μου εμπόδιο, νομίζω πως ήταν, η αίσθηση που είχα για τους αγίους, παιδιόθεν. Οι άγιοι, ας πούμε, για την παιδική μου συνείδηση, έπρεπε να έχουν ζήσει τουλάχιστον πριν απο τριακόσια χρόνια, ήταν μάλλον αγέλαστοι και σχεδόν, όταν θα ζούσαν -δεν θα πήγαιναν καν στην τουαλέτα!

Ο Ιωάννης Μαξιμόβιτς, πέθανε το 1966, στο San Francisco (το άγιο σώμα του, σώζεται ακέραιο-άφθαρτο στο ναό της Παναγίας Πάντων των Θλιβομένων η Χαρά, που έχτισε ο ίδιος στην ίδια πόλη). Ο Άγιος Ιωάννης βρέθηκε πολύ κοντά στην εποχή μου, πώς να πιστέψω ότι ήταν άγιος; Μα υπάρχουνε άγιοι σήμερα; 
-Όχι, όχι, δεν το πίστευα, ότι ήταν άγιος, που να με κρέμαγες από το σύρμα με μανταλάκια! Κατά την ταπεινή μου άποψη, από το 1981 που πρωτοάκουσα γι᾽ αυτόν, μέχρι το 2001- που ζήτησα τη βοήθειά του με πόνο ψυχής, ήταν απλώς, ένας καλός, ίσως, πλην, εντελώς πεθαμένος, γέρος δεσπότης.

Εδώ, γιατρέ μου, να ανοίξω μια παρένθεση και να εξηγήσω, ότι δεν υπάρχει ιστορικό ψυχασθένειας στην οικογένειά μου, ότι έχω άριστες σχέσεις με τους συνεργάτες στη δουλειά, και τους γείτονες, ότι έχω φίλους που με αγαπάνε και ότι γενικά, αυτό που λέμε αλαφροΐσκιωτη, ποτέ δεν υπήρξα. 
Αν άκουγα από κάπου καμιά μεταφυσική αναφορά περίεργη, περιγελούσα από μέσα μου, τη νοσηρή φαντασία του θρησκειόπληκτου. 
Απέξω μου, δεν έδειχνα, βέβαια μεγάλη αγένεια. 
Άκουγα απλά, με επιφύλαξη… 
Εις πείσμα, όμως, όλων των προηγούμενων παραμέτρων, ο Ιωάννης ο Μαξιμόβιτς, παρότι πεθαμένος, ήταν πιο ζωντανός και πιο δυνατός από την αφεντιά μου, και με προσέγγισε και με συγκίνησε με μια σειρά από απίστευτες συμπτώσεις που μόνο απλές συμπτώσεις δεν ήταν. 
Η μεταστροφή του συναισθήματος που επιτεύχθηκε μέσω αυτών, υπήρξε για μένα, εντυπωσιακή και απροσδόκητη…

Λίγο καιρό, αφότου άρχισα να εξετάζω το ενδεχόμενο της γνήσιας αγιότητας του πεθαμένου Ρώσου δεσπότη, συνέβη η ασθένεια της μητέρας μου. Για ένα ολόκληρο μήνα σφάδαζε με ασταμάτητους πόνους. 
Κανένα παυσίπονο δεν μπορούσε να την ανακουφίσει. 
Ίσως έπρεπε να πάρει μορφίνες. Ο πατέρας μου, είχε περιέλθει σε απελπισία. Ισα που δεν έκλαιγε, καθώς μου διεκτραγωδούσε την κατάσταση τηλεφωνικά. Κλείνοντας τη συνομιλία μαζί του, η ψυχή μου ήταν βαριά.

Σκεπτόμενη τους αφόρητους πόνους της μάνας μου, έπεσα στα πατώματα, μπροστά στις εικόνες μου, με δάκρυα ποτάμι και φώναξα αυθόρμητα αυτόν (πώς μου ήρθε η μορφή του στη μνήμη; Ηταν τα προηγηθέντα θαυμαστά σκηνικά που τα παραλείπω) τον άγνωστο μέχρι χτες, για μένα, ταπεινότατο Ρώσο Επίσκοπο, του φώναξα να βοηθήσει τη μητέρα μου, και να της σταματήσει τους πόνους που την βασάνιζαν. 
Ήταν βράδυ που έκανα αυτή την επώδυνη προσευχή. Κοιμήθηκα έτοιμη για τα χειρότερα. Την άλλη μέρα, χτύπησε το τηλέφωνο. “Κόρη έγινε θαύμα!”, άκουσα την εκστατική φωνή του πατέρα μου. “Η μάνα σου ξύπνησε σήμερα και είναι απολύτως καλά!Δεν την πονάει τίποτα!”. 
Πραγματικά, δεν πίστευα αυτό που άκουγα!

Καθυστέρησα λίγες μέρες μέχρι να το πιστέψω. Η μητέρα μου, μετά από έναν περίπου ατελείωτο μήνα νυχθήμερης οδύνης, μετά την επίκληση του Αγίου Ιωάννη του Μαξιμόβιτς, σηκώθηκε χωρίς κανένα πόνο! Τις επόμενες μέρες, κάναμε την αξονική και το σπινθηρογράφημα και ενώ η αξονική και το σπινθηρογράφημα, όπως και οι ακτινογραφίες έδειχναν έναν άγριο καρκίνο στα κόκαλα, εκείνη για πέντε επόμενα έτη ήταν όρθια, χωρίς κανένα πόνο, κανένα παυσίπονο και απολύτως λειτουργική σε όλα της! 
Τώρα, θα μου πεις, γιατρέ μου: “Μαντάμ, τι κάθεσαι και μας λές! Γιατί να ασχολούνται οι Άγιοι μαζί μας;”. Είναι απλό. 
Επειδή, σχεδόν -κατά το υπόδειγμα του απείρως Αγαπήσαντος εμάς- μέχρι θανάτου, μας αγαπάνε! 
Και όταν αγαπάς κάποιον και σου ζητάει βοήθεια, τρέχεις -αν πρέπει, διότι πάντα υπάρχει και ένα μυστικό πρέπει που ρυθμίζει τα μύρια αιτήματα των ανθρώπων- και κάνεις για κείνον το καλύτερο.

Και η Αγάπη ζεί και πέρα από τον τάφο, για όσους έχουν μετατρέψει την καρδιά τους, σε Ναό του Παναγίου Πνεύματος. 
Η Αγάπη του Άναστημένου Χριστού και των Αγίων Του, είναι πιο δυνατή από το θάνατο. 
Μέχρι μυελού των οστέων της μάνας μου, αυτό… το ψηλάφισα!

Πηγή:

http://1myblog.pblogs.gr/2010/02/kai-h-agaph-zei-kai-pera-apo-ton-tafo.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s